Veel kattenbaasjes denken niet direct aan fysiotherapie voor hun kat. Katten zijn namelijk goed in het verbergen van pijn. Artrose komt bijvoorbeeld ook voor bij jongere katten. Omdat katten goed zijn in het verbergen van de pijn, worden problemen vaak over het hoofd gezien.
Daarom is het belangrijk om ongemak en pijn te herkennen bij je kat.
Fysiotherapie bij de kat
De fysiotherapeut gaat niet alleen uit van de aandoening die het dier heeft, maar bekijkt ook waar het dier nog meer last van heeft. Is er ook sprake van andere (bewegings-) beperkingen? Naast de plek(ken) die de veroorzaker is van het probleem wordt ook de rest van het lichaam bekeken.
Net als bij mensen kunnen katten zich eenzijdig gaan belasten of overcompenseren om het pijnlijke lichaamsdeel te ontzien.
Op basis van de bevindingen wordt een behandeling ingezet.
De therapie bestaat uit een combinatie van massage, rektechnieken, mobilisaties en oefentherapie. Katten zijn veel eigenzinniger dan honden of paarden, waardoor er per kat gekeken moet worden wat mogelijk is. De ene kat is meer bereidwillig om mee te werken aan de therapie dan de andere kat.
Bij fysiotherapie voor katten wordt er geprobeerd zoveel mogelijk in een korte tijd te doen. Belangrijk hierbij is dat er niet over de grenzen van de kat heen wordt gegaan.
Huiswerk!
Fysiotherapie beperkt zich niet tot de behandelkamer. Met name bij katten kijkt de fysiotherapeut naar wat er veranderd kan worden in de leefomstandigheden van de kat. En krijgt u ook huiswerk mee dat u samen met de kat dient te doen.
Behandelindicaties voor fysiotherapie bij katten
Heeft uw kat één of meerdere onderstaande symptomen?
Overweeg dan om een afspraak te maken.
Als uw kat
- Zich minder graag laat aaien
- Niet meer overal makkelijk wast
- Niet meer of moeizaam op banken en stoelen springt
- Stijf opstaat na een tijdje rusten
- Niet goed meer uitrekt
- Overgewicht heeft en hierdoor minder actief is
Hoe ziet een behandeling eruit?
Heeft u vragen over hoe een behandeling eruit ziet of wat u kunt verwachten, u kunt hier antwoorden vinden op vaker gestelde vragen en natuurlijk ook informatie over de verloop van de intake.
Revalidatie
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij een revalidatie traject?
U kunt hier er meer over lezen!
Therapie vormen
Bent u benieuwd naar welke therapievormen er zijn? Hoe deze toegepast worden en wat de effecten hiervan zijn? U kunt hier verder lezen over de therapie vormen: Masseren, Mobiliseren, informeren en meer!