Revalidatie

Wat houdt revalideren in?
Na een operatie wordt er, net zoals bij mensen, ook voor dieren fysiotherapie aanbevolen om de revalidatie zo spoedig mogelijk te laten verlopen. 

Revalidatie is een medische term dat herstel betekent of letterlijk weer valide worden na een ongeval, ziekte of medische ingreep zoals een operatie. Het revalidatieproces kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Het bevat namelijk zowel lichamelijke als psychische aspecten.

Hoe wordt er gerevalideerd?

De dierenfysiotherapeut ondersteunt de eigenaar en het dier tijdens een revalidatie. Er worden bijvoorbeeld duidelijke instructies gegeven over wat wel en niet is toegestaan, er wordt een schema opgesteld en er wordt informatie gegeven over hoe lang een revalidatieproces kan duren. Tijdens een revalidatie wordt er regelmatig geëvalueerd hoe het met het dier gaat.

Revalidatie omvat dus het verbeteren van een breed scala aan stoornissen zoals pijn, mobiliteitsbeperkingen, balans- en spierfunctie problemen. Revalidatie is nodig om functies te herstellen oftewel de beperkingen in activiteiten op te lossen. Om de doelen te kunnen behalen, bijvoorbeeld de sport te kunnen hervatten of weer een uur te kunnen wandelen. Naast de fysieke getraindheid, oftewel belastbaarheid, is ook het vertrouwen krijgen in het lichaam (psychisch) een belangrijk en soms onderschat aspect.

Om het weefsel wat beschadigd is door een operatie een extra (herstellende) impuls te geven kan er ook gebruikgemaakt worden van Lasertherapie.

Wanneer is het verstandig om gebruik te maken van een revalidatie traject?

Zoals u misschien ook wel eens zelf hebt gemerkt ontstaan hierdoor een onbalans en mogelijk een overbelastingen van allen andere ledematen.

Het is daarom van belang dat de rest van het lichaam zo goed mogelijk wordt ondersteun om te zorgen dat de aangedane ledemaat zo goed mogelijk kan herstellen. ZONDER ergens anders in het lichaam blessures te krijgen.

Bij neurologische problematiek (zoals hernia’s, verlammingsverschijnselen, ataxie, atrofie en andere zenuwbeschadigingen.)

Hoe ziet een behandeling eruit?

Heeft u vragen over hoe een behandeling eruit ziet of wat u kunt verwachten, u kunt hier antwoorden vinden op vaker gestelde vragen en natuurlijk ook informatie over de verloop van de intake.

Puppy check

Bent u benieuwd hoe uw puppy de beste start kan geven? U kunt hier verder lezen over het belang van een goede groei en de mogelijk problemen.

Sportkeuring & preventieve controle

Waarom een preventieve controle of een sportkeuring?
Preventie is nog niet zo’n algemeen begrip als het om gezondheid gaat. Terwijl juist het voorkomen van blessures veel winst kan opleveren, zowel financieel als mentaal en fysiek.

Indicaties voor fysiotherapie

Heeft u vragen over wanneer u een dierenfysiotherapeut zou kunnen inschakelen?
U kunt hier lezen bij welke symptomen een dierfysiotherapeut zou kunnen helpen.

Therapie vormen

Bent u benieuwd naar welke therapievormen er zijn? Hoe deze toegepast worden en wat de effecten hiervan zijn? U kunt hier verder lezen over de therapie vormen: Masseren, Mobiliseren, informeren en meer!