Therapie vormen paarden

Mobiliseren, massage, oefentherapie, informeren en adviseren

U overweegt een intake in te plannen, heeft deze al gepland staan of u heeft al een vervolg behandeling.
En u wilt meer weten over welke soorten therapie er toegepast kunnen worden? lees dan verder!

Mobiliseren

Het kan gebeuren dat door een blessure, gips of afwijkende belasting een gewricht niet meer zo soepel beweegt als voorheen of dat bewegen pijnlijk is. Het doel van mobiliseren is uiteindelijk het herstellen van de maximale pijnvrije beweging van het gewricht (Range of Motion) en/of het gewricht beter te laten bewegen. Mobiliseren helpt dus de functie te herstellen door het gewricht met speciale technieken te bewegen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren: passief, actief of geleid actief.

Passief en actief mobiliseren
Mobiliseren is passief wanneer uw paard niets doet, het gewricht of lichaamsdeel is ontspannen, de therapeut brengt beweging in het gewricht. In het geval van actief mobiliseren gaat het om oefeningen waarbij uw paard het gewricht zelf in beweging brengt. Een combinatie tussen deze twee vormen is ook mogelijk, uw paard voert een beweging uit en de therapeut begeleidt de beweging. Dit is geleid actief mobiliseren.

Massage

Door middel van massage wordt de spierspanning verlaagd, de spier wordt meer opgerekt, de doorbloeding komt op gang en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd. Zo normaliseert de spierspanning en kan een eventuele zwelling afnemen. Hiernaast wordt ook het bindweefsel losgemaakt en de bijbehorende gewrichten gemobiliseerd. Doordat de spier weer beter doorbloed is en de spanning afneemt, kan hij weer deel nemen in zijn functie. Hierdoor komt er ook weer meer beweging tussen de bindweefsellagen. Hieronder creëren we de voorwaardes die nodig zijn om uw paard te kunnen gaan trainen. U kunt ook oefeningen en/of handvatten krijgen om hierna de behandeling te ondersteunen.

Informeren & adviseren

Op de eerste afspraak vindt er een intake plaats en na elke behandeling vindt een evaluatie plaats. 
De klacht wordt tijdens de intake goed in kaart gebracht door een vragengesprek, onderzoek van het gangpatroon en een lichamelijk onderzoek. 
Na aanleiding van de uitkomst van het onderzoek wordt er een diagnose gesteld. Er wordt uitgelegd wat belangrijke voorwaardes zijn om uw doelen te behalen en wat u kunt doen om verbeteringen te bewerkstelligen en wat u liever moet vermijden.

Oefentherapie

Uw paard wordt uitgedaagd om doelgerichte bewegingen te maken waardoor het lichaam op een goede manier geactiveerd wordt en in beweging komt. Hierdoor trainen we spierkracht, coördinatie en stabiliteit, met als doel om dit te verbeteren. Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van een behandeling. Als uw paard bijvoorbeeld een been minder belast, zal hij de andere benen meer moeten gaan gebruiken en zal hij hier dan ook meer gewicht op nemen. Deze ongelijke belasting kan verdere problemen veroorzaken aan de andere gezonde benen of wervelkolom. Uw paard wordt behandeld voor alle zaken die we tegenkomen en hiernaast kunt u ook oefeningen mee krijgen om uw paard hierna verder te kunnen ondersteunen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Heeft u vragen over hoe een behandeling eruit ziet of wat u kunt verwachten, u kunt hier antwoorden vinden op vaker gestelde vragen en natuurlijk ook informatie over de verloop van de intake.

Preventieve controle

Waarom een preventieve controle of een sportkeuring?
Preventie is nog niet zo’n algemeen begrip als het om gezondheid gaat. Terwijl juist het voorkomen van blessures veel winst kan opleveren, zowel financieel als mentaal en fysiek.

Indicaties voor fysiotherapie

Heeft u vragen over wanneer u een dierenfysiotherapeut zou kunnen inschakelen?
U kunt hier lezen bij welke symptomen een dierfysiotherapeut zou kunnen helpen